Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «دانا»
2024-05-01@17:26:31 GMT

شعر آیینی پس از انقلاب پیشرفت چشمگیری داشته است

تاریخ انتشار: ۲۲ خرداد ۱۳۹۷ | کد خبر: ۱۹۱۳۴۲۴۶

شعر آیینی پس از انقلاب پیشرفت چشمگیری داشته است

شاعر آیینی برجسته کشور می‌گوید موضوع مدافعان حرم، حزن‌انگیز و دردآور است؛ چرا که عده‌ای از جان خود مایه گذاشتند اما در بسیاری از مواقع نصیبشان تهمت‌های ناروا بوده است.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از مرآت، محمدحسین ملکیان، شاعر جوان و توانمند کشور ماست. سرچ ساده‌ای در اینترنت تعداد زیادی از اشعار او را در اختیار شما می‌گذارد؛ اشعاری که گستره‌ای از تغزل‌های عاشقانه تا سروده‌های آیینی را دربرمی‌گیرد و البته عاشقانه‌های ملکیان دست‌کمی از اشعار آیینی او ندارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

ما پیش‌تر فرصتی را مغتنم شمردیم و چند کلامی با او هم‌صحبت شدیم. ملکیان در این گفتگو از راهکار اصلی مقابله با اشعار ساختارشکن و انگیزه‌های خود برای سرودن شعر درباره مدافعان حرم می‌گوید. شما را به مطالعه این گفتگو دعوت می‌کنیم.

مرآت- شعر و شاعران از دیرباز با سیاست و سیاستمداران ارتباط داشته‌اند، منشأ این ارتباط چیست و امروز نسبت شعر و سیاست به چه صورتی است؟

شعر چه در ایران، در کشورهای عربی و حتی در غرب در مختصات جغرافیایی ویژه‌ای تعریف نمی‌شود. این هنر همواره و از گذشته با حاکمان ارتباط مستقیمی داشته است. می‌توان گفت به دلیل آن که شعر، ابزاری قدرتمند و بسیار تأثیرگذار است و به اصطلاح مادر تمامی هنرهاست، بسیاری از حاکمان می‌کوشیدند که شعرا را به خود نزدیک کنند.

از طرفی به دلیل آن که شعر و شاعری، حساسیت‌های ویژه خود را دارد، عده‌ای از حاکمان از روی علاقه و عده‌ای دیگر از روی سیاست، می‌کوشیدند که شاعرانی در دربارها داشته باشند. بر این اساس، این پرسش مطرح می‌شود که باید شعر سیاسی بگوییم، یا باید سیاست شاعرانه داشته باشیم؟ فارغ از این روند، شعر در دوران پس از انقلاب، به عنوان یک عنصر فرهنگ‌ساز با سیاست‌های حکومت اسلامی ارتباط مستقیمی دارد.

از طرفی در دوران پس از انقلاب تا کنون، شعر آیینی-که با سیاست ارتباط وثیقی دارد- نسبت به دوره‌های پیشین، پیشرفت چشمگیری داشته است. این نوع ارتباط با سیاست، ارتباط پسندیده‌ای است.

مرآت- امروز پاره‌ای از اشعار اعتراض، در تقابل با حکومت اسلامی در ایران سروده می‌شوند؛ راهکار مقابله فرهنگی با این دست اشعار چیست؟

در ابتدا باید به تعریف‌ناپذیری شعر توجه کنیم. می‌توان ساختارهای متفاوت اشعار از کلاسیک تا نو را تعریف کرد اما خود شعر تعریف‌پذیر نیست. با این وجود اگر مفهوم شعر اعتراض را مترادف با اعتراض به حکومت اسلامی بدانیم، شاید زرق و برق‌های این گونه شعری و عدم شناخت و آگاهی، از عوامل گسترش آن باشد. البته چه بسا که برخوردهای سلبی با این گونه شعری، نتایج سوء دربرداشته باشد.

بها دادن بیش‌تر به شاعران آیینی؛ راهکار مقابله با اشعار ساختارشکن

تنها راه مقابله با این اشعار، بیشتر بها دادن به شاعرانی است که در راستای انسانیت قلم‌فرسایی می‌کنند و دم از آیین می‌زنند.

مرآت- فارغ از اشعار قدرتمندی که در حوزه ادبیات پایداری سروده می‌شود، اشعار ضعیفی نیز در این حوزه وجود دارد؛ آیا این اشعار به کلیت شعر پایداری ضربه می‌زنند؟

ممکن است اشعار بسیار ضعیفی نیز در حوزه ادبیات پایداری سروده شود اما این اتفاق باید بیفتد تا به تعریف درستی از ادبیات پایداری برسیم.

فقط ترانه سرودیم و نان درآوردیم!

مرآت- چه انگیزه‌ای سبب شد که شما در موضوع مدافعان حرم شعر بسرایید؟

موضوع مدافعان حرم، حزن‌انگیز و دردآور است؛ چرا که عده‌ای از جان خود مایه گذاشتند اما در بسیاری از مواقع نصیبشان تهمت‌های ناروا بوده است. این امر بسیار حزن‌انگیز است و شاید همین حزن سبب می‌شود که شعرا درباره این موضوع شعر بگویند. البته آقای سعید بیابانکی چند سال قبل این بیت را سروده بودند که:

شما حماسه سرودید و ما به نام شما

فقط ترانه سرودیم و نان درآوردیم

و شاید ما هم مصداق این شعر باشیم.

عشق از غیرت ما تیغ دو دم ساخته است...

مرآت- اگر موافقید یکی از اشعارتان را با خوانندگان ما به اشتراک بگذارید.

شیعه عمری است که هم سوخته هم ساخته است

با بد و خوب چه بسیار چه کم ساخته است

شیعه با پرچمی از مردم مظلوم جهان

با توسل به ابالفضل علم ساخته است

بر لبان همه یا زینب و یاعباس است

کار دشمن به همین یک دو قسم ساخته است

جبهه‌مان شام و عراق است، دو جا می‌جنگیم

عشق از غیرت ما تیغ دو دم ساخته است

خوب هرکار دلت خواست بکن آل سعود

بعد داعش به خدا کار تو هم ساخته است

می‌رسد عاقبت آن روز که در خاک بقیع

چشم تا باز کنی شیعه حرم ساخته است

مرآت- بابت وقت ارزشمندی که در اختیارم قرار دادید سپاسگزارم.

من هم از شما و همکارانتان تشکر می‌کنم.

گفتگو و تنظیم: محسن حسن زاده

انتهای پیام/

منبع: دانا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.dana.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «دانا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۹۱۳۴۲۴۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

محدودیت یکی از عوامل ایجاد انگیزه برای تولید و پیشرفت

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما؛ مرکز قم، آیت الله سیدهاشم حسینی بوشهری در دیدار معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری، ضمن آروزی موفقیت و پیروزی برای کشور در عرصه‌های ملی و بین المللی ابراز داشت: خوشبختانه رهبر معظم انقلاب – مد ظله العالی – در طول دوران رهبریشان و حتی قبل از آن، به عنوان یکی از چهره‌های شاخص علاقه‌مند به پیشرفت و توسعه کشور از جنبه‌های مختلف شناخته می‌شده‌اند و هر کجا مدیریت میدانی به دست ایشان بوده و مانعی وجود نداشته، نتایج خوبی را همراه داشته است.

وی با اشاره به جایگاه برجسته رهبر معظم انقلاب مد ظله العالی در دید رهبران دنیا اظهار داشت: ایشان قدم‌هایی بلندی برداشته‌اند؛ اما متأسفانه ما دچار حجاب معاصرت هستیم و این حجاب واقعیت‌ها را کم و گاهی بسیار کم تر از آنچه هست نشان می‌دهد.

عملیات «وعده صادق» در سایه توکل به خدا و امید به آینده میسر شد

امام جمعه قم با اشاره به زوایای پیچیده علمی عملیات «وعده صادق» بیان داشت: پس از این عملیات نگاه کشورها به ما تغییر کرد و تا حد زیادی تحت تأثیر این عملیات پیچیده و حرکت قدرتمندانه قرار گرفتند.

آیت الله حسینی بوشهری گفت: حتی برخی از افرادی که با این انقلاب همسو نبودند نیز بعد از این موفقیت به خود آمدند.

وی افزود: این موفقیت در سایه توکل به خدا و امید به آینده میسر شد و معتقدم اگر امید در نسل جوان ما جوانه بزند و نسل جوان به جای پرداختن به جذابیت‌های کاذبی که دنیای غرب برای آن‌ها ایجاد کرده است با امید به آینده تلاش کند، موفقیت و پیشرفت را در پی خواهد داشت.

از تحریم استقبال نمی‌کنیم

نایب رئیس مجلس خبرگان رهبری محدودیت را، علی رغم انتظار دشمنان، یکی از عوامل ایجاد انگیزه برای تولید و پیشرفت عنوان کرد و خاطر نشان ساخت: تحریم‌ها عاملی شدند تا به خود متکی باشیم و از ظرفیت‌های داخلی استفاده کنیم.

آیت الله حسینی بوشهری گفت: البته این بدان معنا نیست که از تحریم استقبال می‌کنیم؛ اما اگر این محدودیت‌ها نبود، قطعا توجه به ظرفیت‌های داخلی پیدا نمی‌کردیم و به خاطر وابستگی شدید به دیگران، اعتماد به نفس خود را از دست می‌دادیم.

وی ابراز امیدواری کرد: این انقلاب با دعای پاکان و صالحان به پیروزی رسید و إن شاء الله بتوانیم این راه را استوارتر از گذشته طی کنیم و مطابق پیش بینی رهبر معظم انقلاب مد ظله العالی تا ظهور امام عصر عجل الله تعالی فرجه الشریف ادامه دهیم.

طلاب در حوزه مسکن و معیشت دچار مشکل هستند

دبیر شورای عالی حوزه‌های علمیه با تأکید بر اهمیت ارتباط حوزه‌های علمیه با معاونت علمی فناوری ریاست جمهوری تصریح کرد: ظرفیت‌های خوبی در حوزه وجود دارد و طلاب فاضل و اندیشمند زیادی داریم که امیدهای آینده حوزه هستند.

وی افزود: متأسفانه امروز به خاطر مشکلات اقتصادی کشور، طلاب نیز در حوزه مسکن و معیشت دچار مشکل هستند و باید شرایطی فراهم شود که این نخبگان بتوانند بدون دغدغه بدرخشند.

شایان ذکر است در ابتدای این جلسه، روح الله دهقانی، معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیاد ریاست جمهوری، با اشاره به جایگاه علم و فناوری در معادلات امروز دنیا ابراز داشت: عملیات «وعده صادق» دو ویژگی دارا بودن فناوری واقعی و دوم شجاعت در استفاده را با خود به همراه داشت.

وی علم و فناوری را یکی از مهم‌ترین ارکان پیشرفت، توسعه و رشد کشور عنوان کرد و اظهار داشت: علم در گذشته بیشتر جنبه زینتی داشت. بعد از انقلاب صنعتی، علم یک محصول داد که عبارت از فناوری بود. غرب از این محصول علم برای بهره کشی از طبیعت و ثروت آفرینی استفاده کرد؛ اما در دهه‌های اخیر علم از عوامل ایجاد اقتدار و قدرت آفرین است.

دهقان با اشاره به اهمیت علوم اجتماعی خاطر نشان کرد: از سال گذشته سعی کردیم به فضای تولید علوم اجتماعی بیشتر توجه کنیم.

دیگر خبرها

  • معلمِ متفکر
  • کارگران موتور محرکه و بازوان پرتوان جامعه‌ هستند
  • درخواست محسن رضایی از جبهه انقلاب | در سال‌های اخیر، شاهد کم‌رنگ شدن برخی ارزش‌ها بوده‌ایم
  • وحدت و برادری نیاز مهم امروز کشور است
  • محدودیت؛ یکی از عوامل ایجاد انگیزه برای تولید و پیشرفت
  • صاحب‌نظر روس: ایران الگوی مثال‌زدنی پیشرفت برای شرق و غرب است
  • جبهه انقلاب اختلافات جزیی را کنار بگذارد
  • محدودیت یکی از عوامل ایجاد انگیزه برای تولید و پیشرفت
  • تمام اتفاقات منطقه بی ارتباط با خلیج فارس نیست
  • ۱۰۰۰ واحد مسکن ویژه مددجویان کمیته امداد در بوشهر ساخته می‌شود